ørelyd

Tænk hvis samfundet belønnede lytte-arkitekter…

Hvorfor er det at hørelsen er så underprioriteret i samfundet?

Vi accepterer dårlig akustik alle vegne – både i gamle bygninger og nye bygninger – på skoler, i klasselokaler, i børnehaver, på hospitaler, på arbejdspladser osv – og imens diskuterer vi rask væk om noget er for grimt eller meget flot – der er prestige i at gøre noget visuelt flot. Det bliver promoveret i medier og bliver omtalt af alle.

Vi elsker det viuslle arkitektoniske univers. Det smukke for øjet. Det giver prestige. Det bliver belønnet.

En arkitekt, der rammer det smukke for øjet er noget værd.

Forstil dig, hvis der var ligeså meget prestige i at udarbejde lyttemiljøer, der var super “arkitektoniske” – det smukke for øret?

Tænk hvis samfundet roste og belønnede de gode lyttemiljøer for børn, unge, voksne, de arbejdende og de ældre på samme måde…

Så ville vi være langt. Et paradigmeskift.

En lottokupon for de omkring 800000 mennesker, der har problemer med hørelsen  i Danmark.

Og det er mange!

Og gevinsterne ville tilmed være store for alle. Og så de mange millioner hørende. Alle ville kunne høre bedre. Alle ville blive mindre trætte. Være i stand til at koncentere sig. Arbejde og opholde sig i miljøer, der var gode for vores mentale sundhed.

Det er interessant at høre denne TED talk, fordi der bliver sat fokus på, hvor meget vi fokuserer på det visuelle og ikke det auditive, når vi som samfund indretter klasseværelser, hospitaler og andre steder, hvor mennesker opholder sig og får vigtig information.

Billedet er fra ted.blog.com

Posted in Debat, Om hørelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>