Alle de hurtige spørgsmål

Hvad med?

Kan barnet tale i telefon?

Det er forskelligt. Men mange kan. I kan øve det fra barnet er lille. Sæt telefonen på mikrofon og lad barnet vænne sig til lydene gennem telefonen. Øv at barnet kan holde telefonen til øret og hen til mikrofonen, hvis det har CI. Sørg for at der ikke er for meget baggrundstøj, hvis barnet skal tale i telefon.


Hører barnet lige så godt med et CI som med to?

Nej. Barnet hører bedst med to og kan ikke retningsbestemme lyd med kun et på. Du kan vise dit barn, hvor stor forskellen er, hvis du leger en leg:

Barnet skal starte med to CI´er på og lukke øjnene. Du stiller dig et sted rund om barnet og siger en lyd og barnet skal udpege, hvor du står. Det kan det som regel godt med to CI´er på.

Lad nu barnet tage det ene af og lav samme øvelse. Barnet vil opleve, at det ikke kan udpege lyden. Det peger forkert. Det giver en god forståelse af, hvor vigtigt det er at have begge to på. Det kan være med til at give barnet en fornemmelse af, at de er vigtigt at tage det på, hvis det ene ryger af.


Hvad med cykelhjelme?

Rigtig mange forældre er glade for de modeller, der minder om skaterhjelme. Især hvis barnet har CI. De passer bedst til det udstyr der skal sidde under. Husk at beskyttelsen ryger på hjelmen, hvis du begynder at skære i skummet eller ændrer på strukturen. Det samme gælder skihjelme. Og børnene hører fint med hjelm på.


Kan barnet høre i vand?

Ja, for der er masser af vandtætte løsninger både til CI og HA. Hvis barnet har en benforankret høreløsning, er der vist ikke p.t vandtætte løsninger. Spørg på audiologisk afdeling.


Hvordan sidder høreapparaterne bedst fast?

Der er mange forskellige løsninger og det afhænger lidt af, hvorfor det ryger af. Er det fordi barnet er meget aktivt eller fordi ørerne er for små eller? Nogle af de muligheder forældre tyer til er: pandebånd, paryktape, bandana, snore, der holder apparaterne på blusen med clips, hvis de ryger af.


Sover barnet med høreapparater på?

Det er meget forskelligt og afhænger helt af barnet selv. Nogle vil ikke undvære om natten og andre vil helst lægge dem ved siden af. Nogle sover med et på. Og det kan også afhænge meget af barnets alder og veksle i perioder. Snak med dit barn om, hvornår det er rart at sove med og uden lyd og tag udgangspunkt i det.


Hvordan bruger et barn med høretab vækkeur?

Der findes forskellige modeller, der vækker med vibrationer i stedet for lyd. Det kan være en idé at teste. Man kan søge om at få et vækkeur med vibrationer hos kommunen. Det er et hjælpemiddel til barnet med høretab.


Bliver barnet meget træt af lyd?

Det er meget individuelt. De fleste børn med høretab vil være påvirket af støj og larm i en eller anden grad, men du kan typisk ikke forudsige hvornår og hvor de vil være det. Bedste råd er at vurdere de enkelte situationer og ikke undgå noget som DU tror er for meget. Prioritér søvn højt, så barnets basale overskud er sikret.


Hvilken identitet har barnet? Døv, hørehæmmet, hørende eller?

Det er meget individuelt, hvordan børn og unge og voksne med høretab betragter sig selv. Så der er ikke noget entydigt svar. Det vigtigste er at lade barnet vokse op og danne sin egen identitet. Og for mange er identiteten ikke forbundet med høretabet som det primære. Hvad du kalder dit barn, har sandsynligvis også indflydelse på den identitet. Mange forældre betragter deres børn som hørende men med udfordringer relateret til høretabet.

Citat fra Anine med høretab på 25 år:

“Jeg prøver altid at forklare folk, at mit høretab ikke det der definerer mig som person, men der skal stadig tages hensyn til det. Mange tror ikke høretabet er et problem, fordi jeg er så velfungerende. De tænker ikke over, at jeg hele tiden kompenserer og er på overarbejde, selvom jeg ser helt normal ud.”