Det SKAL du vide om systemet

Huskeregler om systemet – Hav dem i baghovedet.

  • Systemet tilbyder ikke altid dit barn de bedste muligheder – desværre men sandt. Du skal kæmpe for de bedste muligheder til dit barn.
  • Du får ikke ting på et sølvfad i den her verden.
  • Der er med garanti andre, der har stået eller står med samme udfordringer som dig i systemet. Dan netværk og gør brug af det i udfordrende situationer.
  • Sæt dig ind i, hvad du kan ansøge om, og hvad I som familie har krav på. Det er ikke sikkert, der er nogen der ellers fortæller dig det.
  • Et afslag på en ansøgning er ikke ensbetydende med et nej. Kun hvis du giver op. Det kan ofte betale sig at klage og finde argumenterne. Systemet kan være tungt i forhold til bevillinger.
  • Når du ansøger om ting i Handicapcenteret eller i kommunen, så vær obs på, at det er sagsbehandlere du snakker med. De har mange forskellige sager og børn med forskellige udfordringer. De kender ikke nødvendigvis til høretab. Det kan være en udfordring. Sæt dig ind i viden om dit barn og giv det videre.
  • Drop autoritetstroen. Den gavner dig ikke. DU er meget hurtigt ekspert på dit barn. Lad dig ikke snyde af andres titler.
  • Kommunerne behandler ikke høretab ens. Det er et postkodelotteri.
  • Dit barn har lovmæssigt krav på individuel sagsbehandling. Det betyder at du ikke skal acceptere standardsvar som “vi plejer..” eller “vi kan kun give et kursus pr år..” etc. Alle ansøgninger skal vurderes individuelt.

Citater fra bogen: Tal til mig nu – kom godt igennem når dit barn har et høretab

Det værste har været at blive en del af systemet. Vi følte ikke, vi hørte til, og vi følte, det var svært at komme igennem med noget som helst. Man skal kæmpe, når man træder ind i høreverdenen. Man får ikke tingene foræret. Maria, mor til Mikkel


Det har været hårdt at blive en del af det kommunale system. I starten troede vi, at kommunen altid gjorde det, der var bedst for barnet. Men det er ikke tilfældet. Vi har skullet kæmpe meget for alt det, vores søn har haft brug for. Da vi vandt den første kamp, fik jeg så meget selvtillid. Alexia, mor til Theodor


Det er ikke sjovt at blive en del af systemet. Pludselig skal man kæmpe for en masse ting til sit barn. Men jeg er blevet stærkere af de kampe, vi har taget med kommunen. Ryggen er lige blevet lidt bredere, fordi jeg har lært, at jeg godt kan. Birgitte, mor til Anna


Det er frustrerende, at der ikke er fælles retningslinjer for børn med høretab i de forskellige kommuner. Det er man nødt til at forholde sig til, men det virker uprofessionelt. Vi har oplevet, at kommunen tager beslutninger uden at være opdateret fagligt, så det er vigtigt, at man er opmærksom på det. Alex, far til Theodor