Om forfatteren

Hvem er Mette Røhrmann Bau?

Jeg er 41 år og journalist. Mor til tre skønne børn, Linus på 15, Lova Rose på 11 og Lui på 7 år. De to drenge er normalthørende og Lova har et høretab.  Jeg er typen, der reflekterer meget. Jeg tænker over udfordringer og muligheder og forsøger altid at nå derhen, hvor min mavefornemmelse har ro. Det er et fuldtidsarbejde i sig selv.


Hvorfor har du skrevet en bog om børn og høretab?

Fordi jeg ville give mine egne vigtige erfaringer videre. Og fordi bogen simpelthen manglede.

Jeg blev mor til Lova i 2006, og hun fik konstateret en meget svær hørenedsættelse, da hun var 10 dage gammel. Hun var døv og det var et chok. Alt var lyserødt, lykke og idyl de første dage og pludselig var hele min hjerne fyldt med bekymringer og tanker om fremtiden.  Jeg var så bange for, at hun aldrig ville komme til at høre min stemme og tale med os.

Jeg kæmpede for mange ting og gik i front på høreområdet. Det bar frugt for Lova. Og jeg blev klogere på alt indenfor høretab. Lova styrtede af sted ind i den hørende verden, da hun blev behandlet med cochlear implantater (CI). I dag er hun som alle andre hørende børn – bare med CI.


Er du sikker på, at andre kan bruge dine erfaringer?

Ja, det er jeg sikker på, de kan. Uanset høretabets størrelse. Bogen kommer omkring alle de emner, der fylder hos de fleste forældre til børn med høretab. Og i min bog er ingenting tabu. Jeg gider det ikke.

De første tre år af Lovas liv bloggede jeg meget om vores tanker og valg, og der var mange forældre, der fulgte med. Senere har jeg mødt forældre, der har fortalt, hvordan vores historier, tips og gode råd hjalp dem videre. Men alle børn er forskellige. Det er vigtigt at huske på. Og det betyder også, at vi som forældre vil have hver vores oplevelse.


Vil du opnå noget bestemt med bogen?

Jeg vil give viden videre og skabe refleksion og handling hos den enkelte familie, og så vil jeg have pårørende og fagfolk til at forstå, hvad der sker hos os forældre, når vi får et barn med høretab. De spiller også en rolle.

Bogen er ikke en opskrift, og jeg fortæller ikke nogen, hvad de skal gøre. Alle børn med høretab har deres egne unikke behov, og det skal forældrene tage udgangspunkt i altid. Men mit håb er, at bogens emner kan danne grundlag for refleksion, så forældrene søger mere viden, forstår sig selv og tager nogle bevidste valg.

Bogen er en fuldstændig opdatering af de ting, vi har været igennem og opnået. Jeg fortæller alt. Hvor vi stod, og hvad vi gjorde for at nå dertil, hvor vi er i dag. Jeg taler til alle, der er omkring barnet med høretab, men igennem bogen omfavner jeg mest forældrene og giver dem et skrivemæssige knus – for jeg forstår, hvad de er igennem. Bagefter får de et kærligt spark bagi – for det er kun dem, der kan skabe forvandlingen for barnet.


Hvad består dit arbejdsliv af?

Jeg er selvstændig journalist og laver PR.  Mit speciale er sundhedsområdet og beskæftigelsesområdet. Du kan læse referencer på mit arbejde indenfor journalistikken på  www.mettebau.dk.


Har du altid været journalist?

Nej det har jeg ikke. Jeg har en bagage som arbejdsmiljøkonsulent og endnu tidligere som fysioterapeut. Og det var faktisk mine kampe for Lovas talesprog, vilkår og rettigheder, der drev mig hen til journalistfaget. Jeg fandt ud af, at jeg var god til at kommunikere, finde de gode historier og argumenterne og formidle dem til de rigtige mennesker, så jeg efteruddannede mig til journalist. Og lever af det i dag.

De sidste otte år har jeg skrevet artikler til diverse magasiner og blade om emner, der relaterer sig til høretab. Jeg har blandt andet skrevet for Decibelbladet, Dansk Audiologopædi og Phorum samt flere lokalaviser. I samme periode har jeg holdt foredrag og oplæg om forskellige emner knyttet til høretab, blandt andet på den internationale konference Listening to Learn (2007), Decibel (2007-2014), SAMHØR (2008-2009), Københavns Universitet (2008) og til et politisk ministermøde på Gentofte Hospital (2009). Jeg har også flere gange optrådt i medierne og fortalt om det at få et barn med høretab. TV2 Lorry (2006) og Aftenshowet (2009)

I forbindelse med udgivelsen af bogen har jeg været i rigtig mange medier og fortælle om den. Det kan du læse om på pressesiden.

Min medieliste indeholder både interviews i Tv2, Aftenshowet, Go´Morgen Danmark, Alt for damerne, Hendes Verden, Ude & Hjemme, P1, P4, Phorum, Hørelsen, Sundhedsplejersken, Dansk Audiologopædi, Socialpædagogisk tidsskrift og mange andre medier.


Hvad vil du gerne lave fremover?

Jeg vil gerne gøre en forskel for andre mennesker. Helt grundlæggende arbejder jeg for at skabe forandringer både bredt og meget specifikt. Jeg vil gerne fortælle historier, der skaber forandringer i systemet og hos det enkelte menneske.


Hvad laver du, når du ikke arbejder?

Så nyder jeg livet.  Spiller brætspil med børn og venner, cykler eller går ture i skoven eller ved vandet – og så spiller guitar. Jeg ville gerne dyrke mere sport og drikke mere hvidvin, men jeg taler mest om det. Jeg nyder middage med andre mennesker og elsker uventede besøg. Jeg elsker oplevelser  – lige fra en tur i skoven, krabbefangst i havnen eller en tur til udlandet. Jeg er til nærvær og lægger gerne min mobiltelefon i bilen, men jeg leger dåseskjul med alle tre børn i skoven i flere timer.


Hvad er din største drøm?

Jeg har faktisk mange store drømme. De er min drivkraft.  For to år siden drømte jeg om at tage Men lige mine børn med ud og rejse flere måneder, og den drøm gik i opfyldelse sidste år. Eller det vil sige – jeg tog action og gjorde det til virkelighed. Nu drømmer jeg om at køre tværs over USA med dem. En dag.

Jeg vil kigge tilbage, når jeg bliver ældre og se en overvægt af oplevelser og nærvær. Det er grundlæggende det jeg lever for.