Australien

Giv døve børn bedre talesproglig optræning

Det der undrer mig mest i DK er, at vi efter 22 år med cochlear implantater stadig ikke har optimal talesproglig optræning. Hvorfor kommer vi ikke i mål? Det er blevet bedre og set i det store perspektiv, er vi nået langt. Men set i forhold til andre lande er vi i Skandinavien bagud.

I 2012 viste en undersøgelse af danske børn med CI at kun 40% var alderssvarende talesprogligt. I lande som England og Australien er det tal over 90 %. Skræmmende synes jeg. For hvad siger det resultat egentlig?

Det siger ikke, at CI ikke virker eller at det er svært at høre eller at det er svært at få et talesprog.

Resultatet viser, at vi DK ikke tilbyder børn med CI og høretab særlig gode optræningsmuligheder på talesproget. Og det skræmmende er, at det ikke er fordi, vi ikke ved, hvad vi skal gøre i DK. For det ved vi godt – der er nemlig masser af videnskabelig forkning der viser, hvorfor Australien og England når de resultater med børn med høretab. Men vi får ikke tildelt ressorucerne i Danmark økonomisk og politisk.

Midlerne ender stadig i døveverdenen.

I lande som England og Australien følger børn med CI og høreapparater et optræningsprogram i over 3 år. De starter når de er diagnosticeret og bliver ved. De bliver fulgt at AVT terapeuter, der har specialiseret viden og de professionelle omkring børnene har en forventning om, at børnene er alderssvarende inden skolealderen. Der bliver arbejdet med børnene hele vejen fra start til slut. Indtil de er selvkørende. Mange børn er alderssvarende langt før, hvis de bliver opereret tidligt.

I Danmark er der stort set ingen tilbud. Børn med CI hr et års optræning efter operationen, men ingenting før. Børn med høreapparater og baha har INTET. Da jeg fik Lova i 2006 havde vi INGEN optræning. Vi stod nærmest selv for det.

Jeg bliver træt, når snakkene i Danmark handler om at børn med CI har brug for og ret til tegnsprog -og når argumenterne falder på alle de børn, der ikke er alderssvarende. Kig nu på, hvorfor de ikke er det! Og sæt ind der.

Danmark burde forpligte sig til at skabe internationale standarder for talesproglig optræning af børn med høretab, når de har valgt at indføre CI behandling og høreapparatsbehandling. Som det er nu, udfører DK en halv behandling.

Det må være alle børns rettigheder at få optimal optræning, når de er startet en høreapparatsbehandling. De må have ret til at få den fornødne hjælp til at være på lige vilkår i den hørende verden.

Den eneste måde vi kommer videre på, er ved at skabe pres, debat og opmærksomhed som forældre.

Mit ønske er at vi en dag ser denne artikel i Politiken – Læs denne korte artikel fra Australien, hvor de fortæller at over 90 % af deres døve børn, der følger deres optræningsprogrammer er alderssvarende eller over alderssvarende.

Australia leads the world in teaching deaf children to hear and speak

Kom nu Danmark!

Hvis nogle politikere eller journalister læser dette, så kontakt mig endelig. Jeg har gode kilder, gode vinkler, gode historier og oversete problematikker i Danmark.

Mette Bau, journalist 25622542, skrivtil@mettebau.dk

Posted in Debat, Systemet, Talesproglig udvikling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>